Alle ervaringsverhalen

Jan
Bergsma


flexmedewerker

Ben je op zoek naar afwisselend werk, waarin je zelf bepaalt hoeveel je werkt én iets voor een ander betekent? Dan is werken als flexmedewerker misschien iets voor je. Als flexmedewerker bij het intern uitzendbureau van Zuidwester bijvoorbeeld, zoals Jan Bergsma (64). “Anderen helpen geeft elke keer weer voldoening.” Wat zijn werk als woonbegeleider zo leuk maakt?  “Mensen helpen. Dat moet ook wel je belangrijkste drijfveer zijn in dit werk. Je moet het leuk vinden om mensen die niet altijd begrijpen wat je bedoelt, dingen uit te leggen en zo goed mogelijk te ondersteunen. Het geeft elke keer weer voldoening als dat lukt.”

 

 

Flexmedewerker zijn bij Zuidwester betekent volgens Jan vooral dat het werk heel afwisselend is. “Wat ik voor cliënten doe, varieert van persoon tot persoon. Voor iemand koken, de was doen, helpen om naar de dagbesteding of andere plekken te gaan, boodschappen doen… Van alles. Ik bied ondersteuning waar en wanneer iemand dat nodig heeft.”

Flexibel
Wat volgens Jan fijn is, is dat je zelf bepaalt hoeveel uur per week je beschikbaar bent. “Het is niet erg als die beschikbaarheid de ene maand wat meer of minder is dan de andere. Ik werk minimaal 24 uur per week en het kan zijn dat het meer is. Als er een collega ziek is, of bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof, dan spring ik graag bij.”

Mensen helpen
Wat het werk zo leuk maakt? “Mensen helpen. Dat moet ook wel je belangrijkste drijfveer zijn in dit werk. Je moet het leuk vinden om mensen die niet altijd begrijpen wat je bedoelt, dingen uit te leggen en zo goed mogelijk te ondersteunen. Het geeft elke keer weer voldoening als dat lukt.”

Afstand maar toch dichtbij
Jan legt uit dat het in dit werk belangrijk is dat je een zekere afstand bewaart tot de cliënt, terwijl je wel persoonlijke aandacht geeft. “Ik kan wel van alles over mezelf vertellen, maar is die ander daarmee geholpen? Dat moet je je steeds afvragen. Tegelijkertijd moet je wel een bepaalde connectie met de ander hebben, om diegene goed te kunnen helpen. Er zijn cliënten waar je niet echt dichtbij komt, omdat ze dat niet toelaten. Dat maakt dit werk uitdagend, om een manier te vinden die goed bij hen past.”

Rust en humor
In ons gesprek met Jan valt op dat hij rustig en ontspannen praat. “Dat is heel belangrijk in dit werk”, zegt hij. “Een cliënt voelt het feilloos aan als je gespannen bent. Dat helpt dan niet in het geven van goede begeleiding. Humor is ook belangrijk. Je moet dingen niet onnodig zwaar maken.”

 

Tekst en beeld: © indebuurt Hoeksche Waard