Alle ervaringsverhalen

onze coördinatoren Vrijwillige Inzet


Zuidwester is altijd op zoek naar vrijwilligers. Dankzij hen zijn de dagen van onze cliënten namelijk net wat kleurrijker. Corrie Magnus, Natascha Reedijk en Petra Vermeulen zijn Coördinator Vrijwillige Inzet. Deze powervrouwen zetten de vrijwillige inzet stevig op de kaart. Ook zijn ze continu bezig met het vinden, binden én behouden van de leukste vrijwilligers.

Dingen die het leven leuker maken
De laatste tijd was Corrie de enige Coördinator Vrijwillige Inzet binnen Zuidwester. Eind 2023 kwam daar verandering in toen Petra en Natascha deze rol ook gingen vervullen. Corrie is verantwoordelijk voor regio Voorne-Putten, Barendrecht en Rotterdam. Natascha is dit voor Hoeksche Waard en West-Brabant. Petra neemt Zeeland en Goeree-Overflakkee voor haar rekening. Corrie: “Het is goed dat we weer met meer zijn en een team vormen. Hoe meer aandacht voor vrijwilligers, hoe beter. Je kunt gewoon niet zonder. De medewerkers op een groep doen natuurlijk hun stinkende best en zijn er de hele dag voor cliënten. Maar dankzij vrijwilligers kunnen cliënten bijvoorbeeld zwemmen, naar de disco, bingo of een kerkdienst. Petra vult aan; “Eigenlijk de dingen die het leven een beetje leuker maken.”


Zuinig op vrijwilligers  
Momenteel doen honderden enthousiastelingen vrijwilligerswerk voor Zuidwester. Dat is mooi, maar helaas nog niet genoeg. Daarom zijn Corrie, Natascha en Petra steevast op zoek. Natascha: “Als iemand interesse heeft, is er altijd eerst een gesprek. We kijken dan wat iemand wil en of diegene past bij wat wij zoeken. Vervolgens gaan we een keer naar de locatie om te ervaren of de vrijwilliger bij een client of groep past en andersom. Dan volgt er een proefperiode. Bevalt het van beide kanten dan tekenen we een overeenkomst.”


Bij het vinden van vrijwilligers houdt het werk niet op. Petra: “Het is erg belangrijk dat een vrijwilliger goed wordt begeleid. Zeker de eerste keren dat iemand op een groep komt, laat je ze niet ‘zwemmen’. We moeten zuinig zijn op onze vrijwilligers. Het is echt belangrijk dat ze zich welkom blijven voelen.” Corrie: “We houden ook continu contact. Het is echt vinden, binden en behouden.”

Verschillende soorten vrijwilligerswerk
Het vrijwilligerswerk bij Zuidwester is divers. Natascha: “Het gaat van een kopje koffie met een client tot stedentripjes en alles wat daartussen zit. We zoeken mensen die willen wandelen, fietsen, vissen, chaufferen, helpen met de volière, etc. Petra: “Het kan ook iets simpels zijn. Er zijn cliënten die niet meer van de woning kunnen. Dan is een praatje of een spelletje op de groep al heel fijn.”


Blij worden van mensen blij maken
Ook de vrijwilligers zijn heel verschillend. Petra: “Het zijn mensen met een heel drukke baan of juist met veel vrije tijd. Van jong tot oud en met allerlei achtergronden. Iedereen mag bij ons op gesprek komen.” Natascha: “Het zijn meestal mensen die iets goeds willen doen voor de maatschappij. Maar ze krijgen er ook veel voor terug. Cliënten zijn bijvoorbeeld erg blij als ze een vrijwilliger weer zien. Dat vinden vrijwilligers eigenlijk vaak het mooist. Ze worden blij omdat ze mensen blij maken.” Corrie: “Je doet het voor een ander, maar je krijgt er een goed gevoel voor terug.”

Je hoeft overigens geen achtergrond in de zorg te hebben voor vrijwilligerswerk bij Zuidwester. Corrie: “Via ons Leerplein en Humanitas kunnen vrijwilligers wel modules volgen. Zo leer je bijvoorbeeld over autisme of andere zaken die van pas kunnen komen.”

Een leuk steentje bijdragen
Corrie, Natascha en Petra doen een oproep aan iedereen die een steentje bij wil dragen. Corrie: “Je ziet de mooiste kameraadschappen en banden ontstaan. Ook bij vrijwilligers die eerst twijfelden of ze wel durfden. Wij worden blij van een goede match, de cliënten fleuren ervan op én jij als vrijwilliger ook. Het is echt leuk. Wat let je!?”

Ben je of ken je iemand die nog op zoek is naar vrijwilligerswerk met veel voldoening? Laat het weten aan de coördinator bij jou in de buurt:

Hoeksche Waard > Natascha Reedijk

Voorne-Putten > Corrie Magnus

Barendrecht en Rotterdam > Corrie Magnus

Goeree-Overflakkee > Petra Vermeulen 

West-Brabant > Natascha Reedijk

Zeeland > Petra Vermeulen