Alle ervaringsverhalen

Sander
Groeneveld


Woonbegeleider

Misschien komt het door zijn ouders, die ook een groot zorghart hebben. Of doordat een van zijn broers een verstandelijke beperking heeft. Voor Sander Groeneveld was het in ieder geval duidelijk dat ook hij de zorg in wilde. Dus deed hij net als zijn moeder de opleiding Verzorgende IG. Na zijn stage bij Zuidwester ging hij niet meer weg. “Ik werk nu voor een groep jongeren met licht verstandelijk beperkingen in Barendrecht. Daar komt problematiek als drank, drugs en loverboys bij kijken.”

Na vier jaar in Spijkenisse op een groep en op de dagbesteding te hebben gewerkt, was het tijd voor iets anders. Daarbij lette ik uiteraard goed op wat voor mij belangrijk is in mijn werk: open communicatie en een stabiel team. Mijn ambitie is uiteindelijk om zorgmanager te worden.”

 

 

Mijn cliënten zijn mijn spiegel. Als ik onrustig ben, zijn zij het ook.’

Zelf leerde Sander het werk vooral door veel te doen. “Op mijn vijftiende stond ik al als stagiaire op een groep met gedragsproblemen. Dat lijkt jong, maar ik had mijn bouw en lengte al mee op die leeftijd. Ik ga altijd rustig mijn dienst in. Mijn cliënten hebben er niets aan als ik eventuele privéproblemen ‘meeneem’ naar het werk. Zij zijn mijn spiegel. Als ik onrustig ben, zijn zij het ook. De goede omgang met cliënten zat voor een groot deel al in me: rustig blijven en oplossingsgericht denken. Wat ik vooral heb moeten leren, is meer gestructureerd werken als het om administratie gaat. Dat is nu ook minder chaotisch.”